Seppe vrijwilliger in Zuid Afrika

Mijn verblijf in Port Elisabeth (PE), Zuid-Afrika begon op donderdag 12 april. Ik werd van de luchthaven opgehaald door mensen van de organisatie en naar het huis gebracht waar ik de komende 6 weken zou verblijven. In tegenstelling tot mijn twee vorige projecten verblijf ik niet in een gastgezin maar in een vrijwilligershuis. In het huis wonen al 13 andere vrijwilligers uit België en Nederland. Zij zijn hier allemaal in schoolverband, als stage. In het begin is het een beetje zoeken naar mijn plaats omdat zij hier allemaal zijn van januari. Zij vormen dus al een groep en ik moet mijn plaats daarin wat zoeken. Dit is echter nooit een probleem, ik word direct meegevraagd om bepaalde activiteiten te doen en in geen tijd voel ik mij thuis in de groep. In het weekend ga ik mee naar een dierenpark, Addo, niet zo ver van het huis. Zeer zeker de moeite!

Vrijwilligerswerk Zuid Afrika wildlife

Op maandag is dan de grote dag en begint mijn vrijwilligerswerk. Ik ben gekomen om Engelse les te geven en dat moet ik doen op een school voor kinderen uit arme gezinnen. Ik word voorgesteld aan de leerkrachten en er wordt mij een leerkracht toegewezen die ik mag volgen. De bedoeling is dat ik observeer en dan daarna zelf les geef. Dat zie ik echter niet zitten en zou mij ook geen voldoening geven aangezien ik niks extra zou doen. Ik stel voor dat ik in kleine groepjes op een specifiek probleem zou werken. Hier praten ze namelijk, in tegenstelling tot in Zuid-Amerika, wel allemaal Engels. Dus ik zou met kinderen die moeite hebben met lezen kunnen werken en specifiek gefocust op lezen. Dit idee wordt positief onthaald door de leerkracht die ik volg. Ze zal het regelen tegen de week erna. Vind ik prima.

vrijwilligerswerk Zuid Afrika foto regenboog

Ik heb in Ecuador, Peru en Zuid-Afrika gewerkt en alleen maar positieve ervaringen en belevingen gehad.

De week erna, op maandag, dus met volle moed naar school maar er is absoluut niets geregeld. Ik blijf nog altijd van achter in de klas op een stoel zitten. De leerkracht vervangen is ook moeilijk want die geeft ook niet echt les. Ik weet dus niet goed wat ik moet doen en besluit dan maar om, na 2 weken, te vragen of ik van project kan veranderen. Dat kan geregeld worden.

Dit duurt echter een paar dagen, vanwege vakantiedagen en lang weekend, dus na 3 weken op de school te werken, kan ik van project veranderen. Ik kijk zeker niet negatief terug op mijn verblijf op de school, zowel leerkrachten als leerlingen waren zeer vriendelijk! Ik miste echter voldoening voor mezelf.

fotos van het vrijwilligerswerk in Zuid Afrika

De maandag van de 4de week begin ik dan op het andere project. Dit is een centrum waar mensen wonen, al dan niet met hun gezin, die hun leven weer op orde proberen te krijgen. Ik word opnieuw voorgesteld op het project. Eerst heb ik een gesprek met de verantwoordelijke van het project over wat ze juist doen en daarna word mij gevraagd wat ik wil doen. Terug met kinderen werken, lijkt mij zeer tof. Zo kom ik terecht in de crèche, met zowel babies als peuters en kleuters. Van 9 tot 12h30 moet ik helpen in de crèche, spelen met de kinderen, meehelpen bij het eten en dergelijke. Om 12h30 gaan ze slapen en heb ik middagpauze. Deze spendeer ik altijd samen met een Belgisch meisje die daar haar stage doet.

De middagpauze loopt tot 14h. Om 14h ga ik, samen met het Belgisch meisje, helpen bij het huiswerk van de oudere kinderen. Zij komen terug naar het centrum vanaf 14h en moeten dan huiswerk maken. Dit tot 16h. Om 16h is het douchetijd en daarna gaan ze eten. Mijn werkdag zit er echter op om 16h, na het maken van het huiswerk. Ik ben zeer blij dat ik van project verandert ben. Nu heb ik meer het gevoel dat ik iets extra doe en zeker bij het maken van hun huiswerk. Mijn tweede week op het project is net afgelopen, nog een te gaan. De tijd vliegt enorm snel! Binnen een dikke maand ben ik al terug thuis. Daar kijk ik ook wel naar uit, na 8.5 maanden van huis te zijn!

Als laatste wil ik Vrijwillig Wereldwijd nog bedanken voor al het werk dat ze voor mij gedaan hebben! Ik heb in Ecuador, Peru en Zuid-Afrika gewerkt en alleen maar positieve ervaringen en belevingen gehad. Zowel de projecten, de gastgezinnen, het vrijwilligershuis, alles was top!

En bij eventuele 'problemen', zoals ik had op mijn eerste project in PE, wordt er samen naar een oplossing gezocht. Voor mij bestond het uit het zoeken naar een ander project. Is nooit een probleem geweest en werd direct werk van gemaakt om te kijken of het mogelijk was.

Dus een welgemeende en zeer dikke merci aan Vrijwillig Wereldwijd!

~ Seppe ~

Welkom op onze website! Mocht je iets niet kunnen vinden of wil je ons iets vragen stuur dan even een berichtje via WhatsApp. We helpen je gelijk verder!

Chat met ons via WhatsApp
Close and go back to page