Esmée Cruiming

Waarom wilde je graag vrijwilligerswerk doen?

Mijn moeder houdt niet zo van verre reizen maken, mijn vader wel maar die vindt het leuk om dan een luxe vakantie te hebben en de toerist uit te hangen. Ik was heel nieuwsgierig naar hoe het zou zijn als je midden tussen de bevolking zou zitten. Ook was ik benieuwd wat je allemaal kunt doen in een land als Ghana qua vrijwilligerswerk.

Esmee op jongerenreis naar Ghana

Samenvatting van je periode als vrijwilliger

Ghana was geweldig! Laat ik daar maar mee beginnen. Over 3 weken wordt ik 16 en als verjaardagscadeau vraag ik een vliegtuigticket naar Ghana, ik heb zoveel heimwee. Als het kon zou ik vandaag nog het vliegtuig terug nemen.

Nu zal ik bij het begin van mijn reis beginnen.  Ik heb deelgenomen aan de eerste jongerenreis naar Ghana, georganiseerd door Vrijwillig Wereldwijd. Het eerste weekend konden we kennismaken met Ghana en bijkomen van de reis. We zaten op een prachtige locatie aan het strand.

Daarna zijn we met een plaatselijke buslijn naar Tamale gegaan, zo’n 700 km verderop. Zo zagen we gelijk het hele land; heerlijk. Het was een hele lange busreis maar het was zeker de moeite waard! In Tamale kijken we opnieuw onze ogen uit, het is hier weer zo anders dan in Accra. Na een dag introductie van Tamale zijn we begonnen met ons doel: vrijwilligerswerk! Wij hebben met z’n allen de bibliotheek eerst afgestoft; terwijl Daan en Sylvester (de Ghanese jongen die werkt voor Voluntary Africa) verf gingen halen. Ondertussen kregen we ook behoorlijk veel aandacht van de kinderen uit de buurt. Ze waren allemaal bereid om ons te helpen en sleepten de tafels, stoelen en kasten met veel gemak naar buiten.

Dag 1 hebben we de muren geverfd, de dag erna het plafond en zijn we begonnen met het schetsen van tekeningen op de achterste wand. Ook hebben wij met ons sponsorgeld een aannemer laten komen om ramen te laten maken. Zodat er en meer licht komt en dat er niet zo gigantisch veel stof meer naar binnenkomt. Daarnaast hebben we de Kidz active school bezocht om daar even rond te kijken. Ook hebben we traditioneel gegeten bij familie van Sylvester en zijn we op bezoek geweest bij de Chief. We zijn ook een paar dagen bij de Kidz active school actief geweest, waar iedereen gewoon deed waarin hij zin had: voetballen, les geven, nagels lakken, spelen en lekker knuffelen met de kinderen.

Jongeren mee op jongerenreis

In het weekend zijn we naar Mole geweest, national park. Waar we olifanten, wilde zwijnen, antilopen, gazelles en heel veel apen hebben gezien. Ook hebben we daar bovenop een jeep gezeten, die ons naar een mooie plek bracht waar je kon kanoën.   Bij ons ‘hotel’ in Mole hadden we ook een zwembad en dus was er tijd om even te relaxen, dit was een van de eerste plaatsen waar we samen met veel andere blanken waren. Na een weekendje relaxen gaan we weer aan de slag om de bibliotheek helemaal mooi te maken. Super leuk om te zien hoe snel we dit mooi hebben gemaakt. Na lekker eten in de lodge van vrijwillig wereldwijd beleven we een groot avontuur: fietsen in Ghana! Super leuk vond ik. Smiddags lezen we met de kinderen in de bibliotheek en lunchen we weer in de lodge zoals ongeveer elke dag.

Wanneer ik terugkeer naar Ghana, wil ik sowieso weer aan de slag op de Kidz Active school omdat ik denk als je het daar wat uitgebreider aanpakt je daar veel kunt bereiken met de leergierige kinderen. En natuurlijk omdat het me heel erg leuk lijkt om de kinderen die bij mij bijzondere herinneringen hebben achtergelaten terug te zien.

Ga mee met de jongerenreis van Vrijwillig Wereldwijd, het is de beste reis van m’n leven geweest; goed georganiseerd, lekker relaxt en ze laten je de mooiste plekken van Ghana zien.

~ Esmée Cruiming ~

Leeftijd: 15

Opleiding/ Werk:          gymnasium 4

Welkom op onze website! Mocht je iets niet kunnen vinden of wil je ons iets vragen stuur dan even een berichtje via WhatsApp. We helpen je gelijk verder!

Chat met ons via WhatsApp
Close and go back to page