Aniek vrijwilliger op Bali

In mijn tussenjaar wilde ik een reis gaan maken. Waar naartoe maakte me niet zoveel uit, als ik maar een solo trip kon maken. Een vriendinnetje van mij was ooit ook op reis geweest en had vrijwilligerswerk aan haar trip toegevoegd. Ik werd nieuwsgierig en via haar kwam ik bij de projecten van vrijwillig wereldwijd.

Ik kwam het community project tegen op Bali. Toen ik de omschrijving van dit project las, werd ik gelijk enthousiast. Hetgeen wat mij het meeste aansprak, was dat het project lekker breed was en er dus van alles te doen zou zijn. Ik vond het een mooi idee om naast reizen ook iets terug te kunnen doen voor mensen die jou ook ontvangen in hun land. Ik kon geen beter manier verzinnen dan vrijwilligerswerk en daarom besloot ik me in te schrijven.

Na alle voorbereidingen te hebben getroffen was het afgelopen januari dan zo ver en stapte ik in het vliegtuig om in mijn eentje 2 maanden Bali te gaan verkennen én vrijwilligerswerk te gaan doen. Na een lange reis kwam ik dan aan op het project en werd ik opgewacht door een hele vriendelijke dame, Dessy. Zij is de eigenaresse van het project en heeft dit uit eigen initiatief opgezet. Het hele project draait ze op eigen kosten en vanuit donaties.

Aniek vrijwilliger op Bali mooie foto's

Zoals ook in de beschrijving van het project staat, kan het project heel breed zijn. Ik heb me vooral bezig gehouden met de school die Dessy aan huis heeft. Er zijn 3 groepen verdeeld over de hele dag.  De eerste groep is er van 9:00 uur tot 13:00 uur waarin de jongste kinderen zitten (4-6 jaar). Deze kinderen spelen, leren het alfabet, doen knutsel- en tekenlessen en leren aan de hand van boekjes nieuwe dieren te benoemen (in het Engels). Ze krijgen les van Sri, de docente die bij Dessy werkt en woont.

Deze groep krijgt ’s middags tijdens de lunch een gezonde maaltijd. Deze wordt elke dag vers bereid in Dessy’s keuken. Daarnaast brengt Dessy ze bepaalde normen en waarden bij. Zo vindt zij het bijvoorbeeld belangrijk dat de kinderen worden opgevoed met gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Dit is in Indonesië namelijk nog heel vaak niet zo. Door die kinderen dit bij te brengen en respect te hebben voor elkaar en voor zichzelf, maakt ze in ieder geval in haar dorp bij dit soort onderwerpen het verschil.

De tweede groep zijn wat oudere kinderen die bij Dessy op school leren lezen en schrijven. Dit natuurlijk wel in Bahasa, de Indonesische taal. Zij krijgen les van Orfa, ook een docente die bij Dessy woont.

Na het vertrouwen een beetje te hebben gewonnen bij deze kinderen, hadden zij elke dag net zoveel zin in de les als ik!

Aniek aan het werk vrijwilliger op Bali met de kinderen

De laatste groep die komt zijn wat oudere kinderen, zo tussen de 11 en 15 jaar. Zij gaan zelf naar school, maar komen bij Dessy om bijvoorbeeld huiswerk te maken of om Engels te leren. Dat laatste heb ik de drie weken die ik daar zat op me genomen. Ik vond het heel leuk om de kinderen les te geven omdat ik merkte dat ze heel graag beter in de Engelse taal wilde worden. Na het vertrouwen een beetje te hebben gewonnen bij deze kinderen, hadden zij elke dag net zoveel zin in de les als ik!

Buiten de school om ben ik ook een aantal keer met Dessy of Sri eten gaan brengen naar de armste gezinnen in het dorp. We gingen dan even kijken hoe het daar ging en maakten een praatje. Ook zijn we naar een verjaardag van een meisje uit de eerste groep gegaan, die een eindje verderop in het dorp woonde. Dit vond ik heel leuk en bijzonder om mee te maken!

In de weekenden nam Dessy mij mee op verschillende tripjes en naar verschillende plekken. Zo wordt je echt ondergedompeld in de Balinese cultuur. Dit vond ik ontzettend leuk!! We zijn bijvoorbeeld een weekend naar Munduk geweest. Een dorpje in het midden van Bali waar ook een soortgelijk project draait als dat van Dessy. Wij zijn daar naartoe gegaan om de kinderen daar les te geven en om te koken voor de kinderen daar.

Een ander weekend nam Dessy Sri en mij mee naar Singaraja. Een grote stad in het noorden van Bali. We gingen daar naartoe om nieuwe spullen voor het project te kopen. Dessy vroeg mijn mening bij veel dingen waardoor je echt mee gaat denken. Hierdoor voelde ik me betrokken bij het project.

Juist op zo’n plek kreeg ik het gevoel dat ik echt iets kon betekenen en een verschil kon maken, al is dat misschien maar een klein verschil.

Aniek aan het schilderen

Ik zou het project van Dessy zeker aanraden. De plek van het project ligt in een gebied waar weinig toeristen komen waardoor je prachtige plekken ziet die je normaal misschien niet zo snel zou bezoeken, maar ook de keerzijde van een toeristisch eiland als Bali te zien krijgt. Er is namelijk wel degelijk armoede op Bali die je niet te zien krijgt op de toeristische plekken. Juist op zo’n plek kreeg ik het gevoel dat ik echt iets kon betekenen en een verschil kon maken, al is dat misschien maar een klein verschil.

Dit project is ook heel goed te combineren met een rondreis door Bali en/of de rest van Indonesië. Dessy is een hele aardige vrouw met een hart van goud die met de volle overtuiging en niets dan goede intenties dit project leidt. Dit doet ze nu al goed en ik weet zeker dat ze dit alleen maar beter gaat doen met jouw hulp.

Mijn advies bij twijfel? Gewoon gaan en al het moois van het eiland en natuurlijk van het project ontdekken!!

~ Aniek ~

Welkom op onze website! Mocht je iets niet kunnen vinden of wil je ons iets vragen stuur dan even een berichtje via WhatsApp. We helpen je gelijk verder!

Chat met ons via WhatsApp
Close and go back to page